B Sınıfı Otomatik Vites Araba Sürücü Ehliyeti
Ana Sayfa B Sınıfı Otomatik Vites Araba Sürücü Ehliyeti
B Sınıfı Otomatik Vites Araba Sürücü Ehliyeti
Bildiğiniz gibi yeni gelen sistemle otomatik vites araba ehliyeti ile manuel araç ehliyeti birbirinden ayrıldı. Artık yalnızca otomatik araç kullanmayı planlayan kişiler bu araçlara yönelik bir eğitim alarak ehliyet sınavına tabii tutuluyor. Sistemden başarılı ile geçen kişiler yalnızca otomatik araçları kullanmalarına izin veren bir ehliyet almış oluyor. Tabii otomatik araç ehliyeti olanlar manuel araç kullanamıyor. Biz bu yazıda otomatik vites ehliyeti hakkında merak ettiğiniz her şeyi tek tek açıkladık. Siz de yazımızı inceleyerek detayları öğrenebilirsiniz.
Otomatik Vites Ehliyeti Nedir?
Otomatik vites ehliyeti, yalnızca otomatik şanzımanı olan araçların kullanımına izin veren bir ehliyet türü. Önceden böyle bir ayrım yoktu ama yeni gelen sistemle iki vites tipine verilen ehliyet birbirinden ayrıldı. Otomatik vites ehliyetlerinde ek olarak “Sadece otomatik araç kullanabilir” ifadesi yer alıyor. Bu şekilde iki vites türüne özel ehliyet birbirinden ayrılmış oluyor.
Otomatik Vites Ehliyeti Nasıl Alınır?
Otomatik vites ehliyeti alma adımları manuel ehliyetten çok da farklı değil. Burada sadece eğitim sürecinde birtakım farklılıklar devreye giriyor. Bu ehliyet türünü alacak kişilere pratik eğitimde, yani direksiyon derslerinde, manuel vites öğretilmiyor. Yalnızca otomatik vites ile alıştırma yapılıyor. Sınav da otomatik araç ile gerçekleştiriliyor. 18 yaşından büyük herkes bir ehliyet kursuna giderek bu vites tipi için eğitim alabiliyor.
B Sınıfı Otomatik Vites Araba Sürücü Ehliyeti almak için daha ayrıntılı bilgiyi Eskişehir Sürücü Kursu Es Yalçın sürücü kursumuzu arayarak ya da bizzat Kendiniz gelerek bilgi alabilir bir çayımızı içerek edinebilir siniz. Son model Opel Corsa araçlarımızı görmüş deneyimli personelimizle ve eğitmenlerimizle bizzat konuşarak trafik için daha kaliteli eğitimi bizzat görebilirsiniz.
B SINIFI MANUEL VE OTOMATİK VİTES EHLİYETİ HANGİ ARAÇLARI KULLANIR?
Sürücüsü dâhil 9 yolcu taşıyabilen araçları kullanabilmek için B sınıfı Sürücü belgesine sahip olunması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta 8 yolcu 1 sürücü olmak üzere toplamda 9 kişi taşınabileceğinin anlaşılması gerektiğidir. Otomobil ehliyetleri 2016 yılı itibariyle manuel ve otomatik vites sürücü belgesi ayrımına tabi tutuldu. Bu ayrım gereği sadece otomatik vites araç kullanmak isteyenler için ayrı bir sınav sistemi geliştirildi. Böylece otomatik vites araç ehliyeti sahipleri manuel araç kullanmamak şartıyla kendi sınıfındaki her türlü otomatik vites aracı kullanma hakkına sahip oldu. Manuel vites yani halk arasında düz vites olarak bilinen ehliyet sınıfına sahip sürücüler ise kendi sınıflarındaki manuel ve otomatik vites her türlü aracı kullanabilmektedirler.
B SINIFI MANUEL VE OTOMATİK VİTES EHLİYETİ ALMA ŞARTLARI NELERDİR?
B sınıfı ehliyet için hazırlanması gereken evraklar her iki vites tipi içinde aynı olmaktadır. Çünkü burada değişen tek şey aracın şanzıman sistemindeki farklılıktır. Ancak daha önce herhangi bir sınıf sürücü belgesine sahipseniz aşağıdaki evraklara ek olarak eski sürücü belgesi bilgilerinizi de kursumuz ile paylaşmak durumundasınızdır. Ayrıca eski ehliyet bilgilerinizin geçerli olabilmesi için 2016 ve sonrası yasayla birlikte bu ehliyetinizin güncel olması gerekmektedir.
18 yaşı ve üstünde olanların otomobil kullanmak için aldıkları ehliyet sınıfıdır.
4 adet biyometrik fotoğraf.
En az ilkokul 4 ve üstü mezuniyete sahip olunması gerekir.
Sağlık bakımından sürücülerde aranan sağlık şartları hakkındaki yönetmelik hükümlerine uygun aile hekimliklerinden alınmış sağlık raporu alınması gerekiyor.
Sürücü olmasında herhangi bir engelin olmadığına dair sabıka kaydının e-devlet üzerinden alınması gerekir.
Manuel vites ehliyet Otomatik Vites Ehliyeti
B SINIFI EHLİYETİ MANUEL VE OTOMATİK VİTES YENİLEME SÜRESİ VAR MIDIR?
B sınıfı ehliyet için yenileme süresi vardır. 2016 yılı itibariyle küçük araç sınıfları için ehliyet yenileme süresi 10 yıl ile sınırlandırılmıştır. Büyük ehliyet sınıfları için bu süre 5 yıldır. Bu bilgiler ışığında bakınca B sınıfı sürücü belgelerinin yenilenme sürelerinin 10 yıl olduğunu görebiliyoruz. Bu 10 yılın sonunda Nüfus ve Vatandaşlık hizmetlerine götürmeniz gereken evraklar bulunmaktadır. Bunlar;
Ehliyet için Gerekli Belgeler
Nüfuz Cüzdanı
Diploma veya Öğrenim belgesi
Sürücü olabilir sağlık raporu (Aile Sağlık Ocağından)
2 adet biyometrik fotoğraf.
B SINIFI EHLİYETİ MANUEL VE OTOMATİK VİTES SINAVLARI HANGİ AŞAMALARDAN OLUŞMAKTADIR?
B sınıfı ehliyet sınavları, her iki vites cinsi araçlar için yapılan teorik sınavlar aynı sorulardan oluşmaktadır. Direksiyon sınavları da aynı şekilde aynı parkur ve aşamalardan oluşmaktadır. Buradaki temel ayrım direksiyon sınavında kullanılan araçlar noktasındadır. Otomatik vites sürücü belgesi alacakların 14 saatlik akan trafik eğitimleri ve 35 dakika süren direksiyon sınavları otomatik vites araçlarla yapılmaktadır. Manuel vites sürücü belgesi alacakların eğitim ve sınavları ise düz vites pedallı araçlarla yapılmaktadır.
Paralel Park Direksiyon SınavıDireksiyon Sınavı
B SINIFI EHLİYETİ MANUEL VE OTOMATİK VİTES ALABİLMEK İÇİN VERİLEN EĞİTİMLER NELERDİR?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi verilen teorik ve direksiyon uygulama eğitimleri aynı formatta olmaktadır. Teorik sınavlar elektronik ortamda gerçekleşen ve günümüzdeki ismiyle e-sınav formatına sahiptir. Bu sınav öncesi 34 saat sınıf içi dersler verilmektedir. Bu eğitimler sonucu yapılan yazılı sınavda başaralı olan adaylarımızın direksiyon eğitimleri planlanmaktadır. Bu eğitimler sonucu yapılan direksiyon sınavlarından başarılı olan adaylarımız ehliyet almaya hak kazanmaktadır. Ehliyet Yazılı Sınavları ve Ehliyet Direksiyon Sınavları hakkında detaylı bilgiler verdiğimiz yazılarımızı mutlaka okumalısınız.
B SINIFI MANUEL VE OTOMATİK VİTES EHLİYETİ HANGİ ARAÇLARI KULLANABİLİR?
B Sınıfı Sürücü Belgesi ile vites tercihinize uygun olan Otomobil, kamyonet, ATV ve traktör kullanabilirsiniz. Bu cümle ile anlayacağınız temel ayrım hangi vites tipinde ehliyete sahipseniz o vites tipine uygun olan “B Sınıfı, B1 Sınıfı ve F Sınıfı” araç çeşitlerini kullanabilirsiniz. Otomatik Vites Ehliyeti hakkında daha detaylı bilgi almak için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Es Yalçın Sürücü Kursu olarak, sizinle güçlü bir bağ kurmayı ve tüm sorularınıza hızlıca yanıt vermeyi önemsiyoruz. Eğitim programlarımız hakkında detaylı bilgi almak, randevu oluşturmak ya da aklınızdaki tüm soruları bize sormak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.